Opiniile unui clovn

Ca sa fiu sincera, nu stiu cum sa incep si nu stiu cum o sa termin.

Un artist (a se citi clovn) vorbeste de o relatie esuata, despre problemele cu banii si despre cum arata Germania dupa razboi. Ce-l macina pe el, ne macina pe toti. Numai ca el o spune din perspectiva lui, de clovn din clasa de jos, care abia isi mai gaseste un pfennig prin buzunarele pantalonilor, odata ramas fara slujba. Si fara prietena, pe care in mod egoist, o numeste sotie, desi nu era casatorit cu ea.

Ah, si mai trage cate o parere si despre religii, pe ici pe colo.

Un clovn trist. Dar matur. Si sincer.

“Sufeream intr-un mod aproape insuportabil de ceea ce, in cartile religioase pe care le avea Marie, este numit in mod eronat “dorinta carnala”. Monika imi era prea draga ca sa-mi linistesc cu ea dorinta pentru alta femeie.”

“Tare mi-ar fi placut sa aud vocea Henriettei, chiar daca ar fi spus doar “nimic” sau, din parte-mi, chiar “rahat”. In gura ei, n-ar fi sunat deloc vulgar.”

“Cineva din afara – fiecare in aceasta lume sta in afara tuturor celorlalti – considera un lucru intotdeauna mai rau sau mai bun decat cel direct interesat, fie ca e vorba de fericire sau nenorocire, necazuri pricinuite de dragoste sau datorate “decadentei artistice”.”

“Marie se imbraca in rochia verde inchis si, desi avu greutati cu fermoarul, nu m-am ridicat s-o ajut, pentru ca era atat de frumos sa ma uit cum umbla cu mainile pe spate, sa-i privesc pielea alba, parul intunecat si rochia verde inchis; eram, de asemenea, fericit sa observ ca nu se enerveaza din cauza asta.”

“Cred ca nu exista nimeni pe lume care sa poata intelege un clovn, nici macar un clovn nu-l intelege pe altul, pentru ca apare intotdeauna invidia sau rautatea.”

“Un artist seamana cu o femeie care nu stie altceva decat sa iubeasca si care cedeaza oricarui magar de barbat care o doreste. Artistii si femeile sunt si cel mai usor de exploatat, si orice manager are in el intre unul si nouazeci si noua de procente dintr-un proxenet.”

“Neajutorarea pare sa fie singura posibilitate de intelegere intre parinti si copii.”

“Cand criticii sunt critici cu altii nu e atat de rau ca atunci cand sunt atat de necritici si lipsiti de umor cu ei insisi. E de-a dreptul penibil.”

“Mereu doar bani, si mereu doar dragostea vesnica.”

“Dorinta asta carnala este o poveste complicata si fioroasa; pentru barbatii care nu sunt monogami, e probabil o vesnica tortura, pentru cei monogami ca mine – o permanenta constrangere la a fi aproape mereu nepoliticos, pentru ca majoritatea femeilor se considera jignite daca nu simt la tine ceea ce ele numesc eros.”

“Exista pentru fiecare om o sansa, pe care crestinii o numesc indurare.”

“O femeie poate spune atatea lucruri prin mainile ei, incat mainile barbatilor mi se par intotdeauna ca niste labe de lemn anchilozate. Mainile barbatilor sunt facute sa stranga alte maini, sa se bata, desigur, si pentru a trage cu arma si a semna. A da mana, a bate, a trage si a semna cecuri – asta-i tot ce sunt in stare sa faca mainile barbatesti si, de asemenea, sa lucreze. Mainile de femeie, insa, aproape ca nu mai sunt maini, fie ca ung felii de paine cu unt sau iti dau la o parte parul de pe frunte.” [superb]

“Dulapul dereticat si curat (cineva il stersese chiar si de praf) insemna pentru mine cel mai rau lucru pe care-l putuse lasa. Era ordonat, impartial, iar lucrurile mele, separate de ale ei. Dulapul dadea impresia unei operatii reusite. Nu se mai gasea nimic de-al ei, nici macar un nasture rupt de pe o bluza.”

—–

“Aishiteru, baka! Prea tarziu sa i-o spun…”

“Si cat de adevarat va fi maine?” ma intreaba vantul.

“Sunt inca aici sus.” ii raspund.

Advertisements

Have your say!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s