Un veac de singuratate

Oare cum o fi sa nu simti niciodata fericirea si sa te crezi mereu singur? Cred ca raspunsul se afla in cartea lui G.G. Marquez, cu toate ca eu nu am inteles metaforele in intregime. Dar totusi cred ca personajele nu au cunoscut dragostea, cel putin in sensul ei pur, nu carnal.

Da, in roman se manifesta o dragoste carnala (chiar si fata de rude, intr-un final pe care parca il anticipam) si nu una de suflet, intangibila. Oamenii se nasc (unii chiar bine dotati, cum ni se repeta obsesiv), traiesc o adolescenta fie tacuta, fie nebunatica, se indragostesc de cele mai nepotrivite personaje si isi descopera inclinatia spre cate o activitate la fel de iesita din comun ca si ei insisi.

Personajele parca se confunda intre ele, iar numele date nu ajuta nici ele, intalnind adesea numai Aureliano, Jose Arcadio si Remedios. Noroc cu lista de personaje care m-a salvat.

Concluzia: iubesti cum nu trebuie, ramai singur. Un veac de singur.

Daca nu te temi de Dumnezeu, teme-te de metale.

Si acum, incheie el, intarindu-si calm glasul, nu-mi spune adio. Nu te ruga de nimeni si nu te umili in fata nimanui. Inchipuie-ti ca m-au impuscat de mult.

De ghinion n-ai cum sa scapi, zise el cu o profunda amaraciune. M-am nascut copil de tarfa si mor copil de tarfa.

“-Spune-mi un lucru, cumetre! Pentru ce lupti?

-Pentru ce sa lupt, cumetre, raspunse colonelul Gerineldo Marquez, pentru marele partid liberal.

-Esti fericit ca poti raspunde, ii spuse el. Cat ma priveste pe mine, abia acum imi dau seama ca lupt din orgoliu.

-Asta nu e bine, zise colonelul Gerineldo Marquez.

[…] -Fireste, fu el de acord. Insa in orice caz, e mai bine decat sa nu stii pentru ce lupti. Il privi in ochi si adauga surazand: Sau sa lupti, ca tine, pentru ceva ce n-are sens pentru nimeni.”

Atat timp cat Dumnezeu ma va tine in viata – obisnuia sa zica – nu vor lipsi banii in casa asta de nebuni.

Fugise de ea incercand sa-i stearga amintirea nu numai prin departare, si printr-o incrancenare salbatica, nestapanita, pe care camarazii lui de arme o socoteau temeritate, dar cu cat ii tavalea chipul prin scursorile razboiului, cu atat semana razboiul mai mult cu Amaranta.

Nu uitati insa ca atata timp cat Dumnezeu ne va tine in viata, nu vom inceta a fi mame si, oricat de revolutionari ati fi, avem dreptul de a va da jos pantalonii si de a va bate la fund la prima lipsa de respect.

Cat de ciudati sunt barbatii, zise ea, negasind ce altceva sa spuna. Isi trec viata luptandu-se impotriva preotilor si-ti aduc in dar carti de rugaciuni.

Ia seama la inima ta, Aureliano, ii spuse atunci colonelul Gerineldo Marquez. Esti pe cale sa putrezesti pe picioare.

Taciturn, linistit, nesimtitor fata de suflul nou al vietii care facea sa cutremure casa, colonelul Aureliano Buendia abia daca intelese ca secretul unei imbatraniri frumoase nu este altceva decat increderea unui pact onorabil cu singuratatea.

Ea credea, de altfel, ca acest soi de dragoste nimiceste cealalta dragoste, deoarece era in firea oamenilor sa-si alunge foamea odata ce pofta le-a fost satisfacuta.

Atmosfera era atat de jilava, incat pestii ar fi putut intra pe usa si iesi pe fereastra, navigand prin aerul incaperilor.

Gaston nu era numai un amant feroce, cu o stiinta si o imaginatie inepuizabile, ci era fara indoiala primul barbat din istoria speciei care efectuase o aterizare fortata si era sa moara impreuna cu logodnica lui, numai ca sa faca dragoste in mijlocul unui camp de viorele.

…oriunde s-ar fi aflat, sa-si aminteasca intotdeauna ca trecutul nu e decat minciuna, ca memoria nu are cale de intoarcere, ca orice primavara trecuta este irecuperabila si ca dragostea cea mai nebuna si mai statornica nu e decat un adevar efemer.

Poate, dar eu inca mai cred in ea…

Advertisements

2 thoughts on “Un veac de singuratate

Have your say!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s