Dama cu camelii

Astfel el ii spunea Mariei Magdalena: <<Multe pacate iti vor fi iertate, pentru ca tu ai iubit mult.>>

Pentru modul in care Armand iubeste, pentru modul in care a “urat-o” pe Marguerite, pentru modul in care banul deja nu mai conteaza… Nici nu mai conteaza ce tip de femeie este Marguerite, nu mai conteaza parerea celor din jur, nu mai conteaza nimic. Ramane doar iubirea si timpul dedicat ei. Un roman scris la doua persoane intai. Nu mai stii cine povesteste, Armand sau prietenul lui care vede totul prin ochii lui Armand, atat de vie este amintirea pe care o infatiseaza.

As fi vrut sa vad acest roman scris intr-o varianta japoneza. De ce? Pentru ca o femeie intretinuta nu se compara cu o gheisa si as fi vrut sa vad un cuvant inventat in japoneza pentru a exprima exact acest tip de femeie.

Niste citate:

In zilele noastre, cand ai 25 de ani, lacrimile sunt un lucru atat de pretios, incat nu i le poti darui primei venite.

De vreme ce si cerul se bucura mai mult de cainta unui pacatos decat pentru o suta de drepti care nu au pacatuit niciodata, sa incercam sa bucuram cerul. El poate sa ne rasplateasca inzecit.

Ce sublima copilarie mai e si amorul!

Cat de bun te poate face iubirea!

Dar cand barbatul care inspira aceasta dragoste mantuitoare are un suflet destul de generos pentru a-i primi iubirea fara sa-si mai aminteasca de trecut, cand se lasa in voia acestei dragoste, in sfarsit, cand iubeste la fel de mult precum e iubit, acest barbat soarbe dintr-o data toate emotiile pamantene, asa ca dupa aceasta iubire, inima lui va fi ferecata pentru orice alta dragoste.

De ce esti tu oare primul caruia ii impartasesc bucuria acestei dorinte care m-a cuprins? Fara indoiala pentru ca mi-am dat seama ca ma iubesti pentru mine si nu pentru tine, pe cand ceilalti nu m-au iubit decat pentru ei.

Daca barbatii ar sti ce pot obtine cu o lacrima, ei ar fi mult mai iubiti, iar noi i-am ruina mai putin.

Daca ai fost indragostit, de-a binelea indragostit, nu se poate sa nu fi simtit nevoia de a o izola de lume pe fiinta in sufletul careia vrei sa traiesti numai tu, deplin.

Orice fiinta, alta decat femeia iubita, ti se pare de prisos pe lumea asta. Regreti ca le-ai daruit si altor femei particele din inima ta, si nu mai intrevezi posibilitatea de a strange vreodata o alta mana decat cea pe care o tii in mainile tale.

Dragostea adevarata te face intotdeauna mai bun, oricare ar fi femeia care ti-o inspira.

Numai barbatii au taria sa nu ierte.

Advertisements

Have your say!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s